AIDS: infectiecurves dalen niet snel genoeg, waarschuwt UNAIDS (CongoForum)

GENEVE- Het aidsagentschap van de VN, UNAIDS, waarschuwde maandag in een rapport dat het aantal HIV-besmettingen niet snel genoeg daalt om het doel te bereiken om de ziekte tegen 2030 uit te roeien.

In een verslag dat twee dagen voor Wereldaidsdag is gepubliceerd, herinnert UNAIDS eraan dat het vorig jaar nieuwe doelstellingen voor 2025 heeft voorgesteld, waaronder toegang tot passende preventiemogelijkheden (condooms, geneesmiddelen…) voor 95% van de mensen die risico lopen en gemarginaliseerd zijn, stelden Actualité.cd en AFP vast.

Dit moet ons “op het spoor zetten van de verwezenlijking van de wereldwijde doelstelling om tegen 2030 een einde te maken aan aids”, klinkt het. “De overeengekomen maatregelen worden niet met de vereiste snelheid en op de vereiste schaal genomen”, aldus het verslag. “En het aantal HIV-infecties daalt niet snel genoeg.”

Er is “geen tijd te verliezen”, vooral omdat de gezondheidszorgsystemen over de hele wereld onder druk stonden en staan door de coronavirusepidemie. Het aantal HIV-tests is als gevolg van deze Covid-19 pandemie over de hele wereld bijna overal gedaald, aldus de VN.

Ongelijkheden

“Bovendien blijven er ongelijkheden bestaan. In Afrika bezuiden de Sahara bijvoorbeeld zijn er nog steeds veel meer adolescente meisjes en vrouwen dan mannen en jongens die besmet raken”, aldus de VN, die erop wijst dat “armoede en gebrek aan scholing andere enorme belemmeringen vormen voor de toegang tot gezondheidsdiensten.”

“De AIDS-pandemie zou in de komende jaren miljoenen mensen kunnen doden als we niet dringend handelen,” waarschuwt de VN. UNAIDS schat dat tussen 2021 en 2030 7,7 miljoen mensen aan aids kunnen sterven als de dekkingsgraad voor preventie en behandeling op het niveau van 2019 blijft.

Als de wereldwijde aidsstrategie daarentegen zou worden uitgevoerd en de doelstellingen voor 2025 zouden worden gehaald, dan zouden volgens UNAIDS in de loop van dit decennium naar schatting ten minste 4,6 miljoen van deze levens kunnen worden gered.

© CongoForum, 01.12.21

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.